Vaste planten scheuren.

Vaste planten groeien meestal naar buiten toe, waardoor de binnenzijde minder groeikrachtig wordt. Soms sterven de wortels zelfs af. Om vaste planten gezond te houden is het nuttig om ze elke paar jaar te scheuren en opnieuw te planten. Scheuren kan men op elk gewenst moment doen, maar de beste seizoenen zijn de herfst en het voorjaar. Vaste planten scheuren in de bloeiperiode is minder aan te bevelen, omdat de bloemen dan beschadigen.

Scheuren is een zeer oude techniek en kan men alleen toepassen bij volwassen vaste planten. Tweejarige planten zijn niet geschikt om te scheuren omdat deze planten te kort leven.

Als men de plant gaat scheuren is het belangrijk om zowel de bovenkant als de onderkant zoveel mogelijk intact te houden. Vooral de wortels moeten zo min mogelijk beschadigd worden terwijl de plant uit elkaar gehaald word. Als de planten worden gescheurd vanwege een te groot geworden plant, is het belangrijk het deel waar het meeste van de buitenzijde aan zit te herplanten. Dit omdat de buitenkant meer groeikracht heeft.